среда, август 02, 2017

Treća 100 % Pamučna sintetika, 2. 8. '07; Apsolut radio

Tema večerašnje emisije je Sziget, festival koji se od 8. do 14. avgusta održava na ostrvu u budimpeštanskom delu Dunava. U podnaslovu: šta bih gledao kad bih imao 120 evra, koliko iznosi karta za svih sedam dana, zatim 30 evra za mesto u kampu i 35 evra za povratnu autobusku kartu do Budimpešte; i 185 evra da ponesem, naravno. Viza besplatna. Dnevna karta je 30 evra, i još uvek figurira kao opcija kad je reč o mom ponovnom odlasku.
Čast da otvori festival, bar onaj deo na Main stejdžu, pripala je britanskom bendu Nitzer Ebb, osnovanom u Čelmsfordu kada su glavni protagonisti, pevač Douglas McCarthy i Bon Harris, programer za bubnjevima, bili samo petnaestogodišnjaci. Behu elektropankeri pre nego što je žanr uopšte i postojao, a predstavljaju i presek kroz industrial i ritmičku scenu osamdesetih i devedesetih. Nastup počinje u 18 časova, a mi slušamo stvar Let Your Body Learn, i to u Terence Fixmer remiksu, izašlom prošle godine.
Chemical Brothers su britanski duo elektronske muzike sačinjen od Toma Roulanda i Eda Simonsa, koji su se sreli na Mančesterskom univerzitetu. Prvobitno su se zvali Dust Brothers. Promenili su ime 1995. zato što je postojao istoimeni američki duo, a njihova popularnost rasla i pretila joj opasnost od zakonskih konsekvenci. Naši skorašnji gosti iz Engleske nastupiće drugog dana festivala na Main stejdžu s početkom u 21 čas, a mi slušamo stvar staru deset godina, Dig Your Own Hole, s istoimenog albuma.
Killing Joke snimaju sporadično od osnivanja u Engleskoj 1978. Tada su bili neodređeni gotik, agresivni postpankeri. Puno ovoga bilo je uticajno na ono što će kasnije postati industrijski rok, posebno mejnstrim kraj spektra, sada okupiran Nine Inch Nails-om i sličnima. Danas bend radi svoju stvar, okupljajući se s vremena na vreme da snimi zveri od albuma, kao što je onaj iz 2003, a mi slušamo naslovnu numeru s albuma Democracy iz ’96. Da... moći ćete da ih vidite ako se 10. avgusta u 20 časova nacrtate ispred HammerWorld stejdža.
Skinny Puppy je uticajan industrial bend osnovan 1982. u Vankuveru, a čije jezgro čine cEvin Key i Nivek Ogre. Inspirisani muzikom Kraftwerk-a, Cabaret Voltaire, Throbbing Gristle i ostalih, Skinny Puppy su eksperimentisali s metodama i tehnikama elektronskog snimanja komponujući višeslojnu muziku, u osnovi korišćenjem klavijatura, sintisajzera, industrijskih zvukova, ritam-mašina, živih perkusija, protkanih semplovima. Nastup na HammerWorld stejdžu počinje 10. avgusta u 21.30, a mi slušamo prvu stvar s njihovog prvog albuma iz 1984. Smothered Hope, i ima li bolje preporuke od činjenice da su je izveli pre dve godine na istom mestu, samo što je tada bio u pitanju Main stejdž pre Nika Kejva.
The Hives su garažni rok ili pank bend iz Švedske, koji je izbio na površinu Amerike i Engleske malo posle 2000. iako je postojao skoro dekadu pre toga. Na površinu Mađarske, i to glavnu binu Sziget-a, izbiće 11. avgusta u 18 sati, a dotad slušamo stvar Two Timing Touch & Broken Bones.
Nine Inch Nails su formirani 1988. u Klivlendu od strane Trenta Reznora, jedinog konstantnog člana benda. Njemu generalno pripadaju zasluge za popularizaciju industrial-a. Nine Inch Nails koriste široku paletu žanrova i tehnika zadržavajući pritom karakterističan intenzivan zvuk. Andergraund muzički entuzijasti puno su poštovali ranu aktivnost benda, a sam bend je nastavio da snima nekoliko veoma uticajnih albuma devedesetih i zavređuje internacionalno priznanje. Za priznanje publike u Budimpešti boriće se 11. avgusta od 21.30 na Main stejdžu, a za vaše, pesmom s novog albuma koju trenutno slušamo, Capital G.
Dave Clarke je engleski tehno producent i DJ, često zvan Baronom tehna. Clarke ima zasluženu reputaciju jednog od najboljih tehno i elektro DJeva na svetu, ali je uvek bio autsajder, od burnog detinjstva osamdesetih do žestokog odnosa s medijima danas. Dakle, pošto Nine Inch Nails okončaju svoj nastup na Main stejdžu, pravac Party arena, zato što tamo, već od 22 sata, nastupa Dave, a mi ga slušamo zajedno s mojom prošlogodišnjom EXIT poslasticom, Chicks on Speed, u numeri iz 2004. What Was Her Name.
Faithless je engleska grupa muzičara, čija muzika je opisana kao krosover između trip-hop-a i tehna. Četvoro originalnih članova Faithless-a bili su reper Maxi Jazz, Sister Bliss, vokal i instrumentalista Jamie Catto i producent Rollo Armstrong. Jamie Catto ih je napustio posle drugog albuma, Sunday 8 PM, koji je izašao 1998. Na Glavnu binu izlaze 12. avgusta u 21.30, a vi probajte da se naspavate, pošto slušamo Insomniju.
!!! je bend iz Bruklina i Sakramenta, pionirski u fuzionisanju elemenata roka, elektronike i fanka, s ciljem pravljenja muzike često opisane kao dance punk ili punk funk. 13. avgusta s početkom u 18 sati nastupaju na Glavnoj bini, a mi slušamo stvar koja se zove Heart of Hearts.
Tool je progresivni rok bend iz Los Anđelesa, najprimetniji zbog kombinovanja hard roka s progresivnim strukturama i stihova koji se kreću od pesničenja do filozofskih pitanja. Pojavili su se s teškometalnim zvukom prvog izdanja, kada je tim žanrom dominirao trash metal, a na vrh alternativnog muzičkog pokreta dospeli su izdavanjem drugog dugosvirajućeg studijskog albuma, Ænima, 1996. Posle konstantne evolucije njihovog zvuka i neprekidnih pokušaja da ujedine muzičko eksperimentisanje i vizuelnu umetnost, moći ćemo da ih vidimo početkom septembra kod nas, a u međuvremenu, nemojte im naći zamenu, nego poludite na njihovom ramenu 13. avgusta u 21.30 na Main stejdžu. Pozdrav Simi uz pesmu s njihovog novog albuma, Jambi.
DJ Hell je rođen u Minhenu i smatran jednim od nemačkih DJeva s najvećom reputacijom devedesetih. Njegov eklektični stil razvio se iz brojnih žanrova: dark-a, gotika, Detroit-tehna i elektra, ali je najpoznatiji kao pank DJ. Helmut, kako mu je pravo ime, vodi izdavačku kuću International DeeJay Gigolos i rezident je UltraSchall kluba. Takodje, sarađivao je s Lorenom Garnijeom, a u Party arenu dolazi 13. avgusta u 22 časa; dakle, Tool, pa pravac Pakao. Slušamo stvar Control.
Juliette & the Licks su rok bend vođen američkom glumicom Džulijet Luis. Naši nesuđeni gosti su poznati po eksplozivnim nastupima, a na turneji su od juna 2006. bar do 14. avgusta kada, od 18 časova, sviraju na Glavnoj festivalskoj bini. Na Apsolut radiju svira stvar koja se zove Sticky Honey.
The Killers su alternativni, indie rok bend iz Las Vegasa. Izdali su uspešan debi album Hot Fuss leta 2004, koji je postigao četvorostruki platinasti tiraž. Hitovi s albuma su Somebody Told Me, Mr. Brightside, Smile Like You Mean It, koji smo slušali u prošloj emisiji kao deo post-pank rivajvla, i All These Things That I Have Done, koji trenutno slušamo. Poslednjenastupajući bend festivala Sziget, odnosno onog njegovog dela koji se odigrava na Mejn stejdžu, uzavrelu galamu počeće da pravi 14. avgusta u 21.30.

Нема коментара: