среда, август 09, 2017

Četvrta 100 % Pamučna sintetika, 9/8/07; Apsolut rad.


Tema večerašnje emisije je psihodelični, freak folk, takozvana New Weird America (i ostatak sveta).
Psihodelični folk je muzički žanr iz šezdesetih nastao mešanjem folk muzike i psihodeličnog roka ili popa. Psiho folk generalno favorizuje akustične instrumente, iako često uključuje i ostale. Pojanje, uticaje rane i world muzike je često moguće naći u psiho folku. Umnogome kao njegova rok paradigma, psihodelični folk je znan po neobičnom, ekstatičnom i atmosferičnom zvuku. Tekstovi pesama obično za subjekat imaju svet prirode, ljubav i lepotu. Rani Incredible String Band, Pearls Before Swine, Donovan, Fairport Convention, Pentangle i T. Rex su istaknuti primeri psiho folk bendova. Imajte u vidu da su svi ovi muzičari, izuzev Pearls Before Swine, iz Britanije, gde je psihodelična muzika često imala jači folk element. Noviji muzički umetnici nastavljaju s ovom tradicijom, iako mnogi od njih neće nužno opisati svoju muziku kao psiho folk, u korist termina freak folk; Current 93, na primer, čija su nova folk stremljenja, iskazana na albumu iz 1988. Earth Covers Earth, evocirala acid/freak folk stilove grupa kao što je Incredible String Band. Svakako je omot albuma post-pank parodija Incredible String Band albuma, The Hangman’s Beautiful Daughter. David Tibet, glavni i najstalniji član Current 93 nastavio je sa svojom apocalyptic folk varijacijom ovog stila do današnjih dana, da bi prošle godine izdao album Black Ships Ate The Sky sa koga slušamo stvar Then Kill Caeser.
Poslednja generacija psiho folk umetnika, od 2000. naovamo, uključuje Animal Collective, koji smo upravo čuli, i sestre CocoRosie, koje smo takođe čuli. Čujte sada Antony and the Johnsons, stvar Spiraling, koju sam prvu čuo i zaljubio se; zatim, Blonde Redhead, numeru My Impure Hair, i na kraju Iron & Wine i The Sea and the Rhythm.
Michael Gira je takođe doprineo nekoj vrsti psiho folk rivajvla. Gira je, možda, nazvao svoj najnoviji projekat Angels of Light po istoimenoj hipi transcendentalnoj teatarskoj grupi iz San Franciska (iako u intervjuima kaže da ne može da se seti odakle mu taj naziv). Odgovoran je i za uspon karijera novih psiho folk zvezda, Devendra Banhart i Akron/Family.
To bi bilo to za večeras. (...) Slušamo (još) superinteligentnog Sufjana Stevensa rešenog da snimi album o svakoj od pedesetak Sjedinjenih Američkih Država; ovoga puta, u pitanju je stvar s njegovog Illinois albuma, koja druga do Chicago. A najbolje smo ostavili za sam kraj – 25-godišnja harfistkinja Joanna Newsom i jedna od najlepših kompozicija prošle godine, Emily. Probajte da vam ne bude lepa noć posle ovoga. Otpozdrav.

Нема коментара: