среда, август 23, 2017

Šesta 100 % Pamučna sintetika, 23. 8. '07; Apsolut rad.


Tema večerašnje emisije je Green Beat (2007), muzički festival koji se sutra i prekosutra, s početkom u 20 sati, održava na terenima košarkaškog kluba Partizan, u sklopu Kalemegdanske tvrđave. Pored toga, odnosno osim dva izvođača koja između ostalih nastupaju i biće vam podrobnije predstavljena, bavićemo se i smeštanjem istih u odgovarajući kontekst. Znači, opet neka elektronika. No, da krenemo redom – u petak 24. avgusta, nastupaju Booka Shade, Hernan Cattaneo i James Zabiela, i nijedan od njih nije jedan od dva pompezno najavljena. Ali, onda, u subotu 25. avgusta, nastupiće DJ Tommyboy, Nick Warren, Gus Gus i Róisín Murphy. Znajte još i da ulaznica za jedan dan košta 1.000, a za oba – 1.800 dinara.
Róisín Murphy je rođena u Dablinu, 5. jula 1973. Slavu je stekla kao glavni vokal britanskog elektronskog dua Moloko. Posle upoznavanja partnera Marka Brajdona na žurci, fraza kojom je započela razgovor, "Do You Like My Tight Sweater?", postala je naziv njihovog debi albuma iz 1997. Marfijeva nije imala profesionalnog iskustva kao pevačica pre susreta s Brajdonom. Njih dvoje su, takođe, bili u romantičnoj vezi koja je trajala sve do pred izdavanje poslednjeg Moloko albuma, Statues, 2002, s kog slušamo singlove Familiar Feeling i Forever More.
Posle tri albuma i remiks projekta s Brajdonom, Róisín je snimila svoj prvi zvanični solo materijal 2004, s producentom Metjuom Herbertom, koji je prethodno radio remikseve za Moloko. Godinu dana kasnije, juna 2005. izdala je debi album Ruby Blue, s kog slušamo singl Sow Into You, a zatim najatipičniji od pomenutih remikseva, i to za Sing It Back.
A sad, pominjani kontekst – zemljaci Ladytron i Goldfrapp, te Skandinavci The Knife, redom pesme Seventeen, Strict Machine i We Share Our Mothers' Health.
Gus Gus deluje od 1995. kao muzičko-filmsko-umetnički sastav koji je brojao čak 12 članova. Do današnjih dana, grupa se smanjila 4 puta, te u Beograd dolazi elektronski trio – Biggi Veira, Earth i President Bongo. Četiri objavljena albuma, plus prošlogodišnji Forever, svetski hit David, koji upravo počinje, i dva uspešna gostovanja u srpskoj prestonici, dobra su preporuka za nastup Islanđana.
Ponovo odgovarajući kontekst: Massive Attack i pevačica Cocteau Twins-a u numeri koja nosi naziv Teardrop, zatim jedan od projekata DJ Shadow-a i ostalih, UNKLE, stvar koja se zove In A State, i Norvežani Röyksopp i Beautiful Day Without You.
Gde je Moloko, tu je i Portishead, a gde je Gus Gus, tu više nije Emiliana Torrini, budući da spada u one tri četvrtine koje su napustile bend. Kako bilo, i jedni i druga u našoj emisiji. (...) I, da... pesma koja je u toku zove se Roads, a posle nje, za sam kraj, To Be Free.

Нема коментара: