недеља, август 18, 2013

Dirty South 500 Vol. 12

folder (2)Dvanaesta dvadesetina petsto pesama koje treba čuti pre poslednjeg rođendana, # 276-300, lošija polovina lošije polovine preostalih.

XTC - Dear God (EP, 1986)
They’re only making plans for Nigel, they only want what’s best for him. Ali nije doček 2008. u Šipražju.

COIL - Are You Shivering? (
A Guide for Beginners: A Silver Voice, 2001)
Džon je spiralni balans (malo slovo iako mu je to prezime) između prethodne pesme i instance kojoj je upućeno pitanje, i iduće trake, kojom se završio koncert koji je počeo upravo ovom, što redak primetih.

Covenant - Theremin (Club Version) (
Dreams of a Cryotank, 1994)
O koncertu i ulozi ove stvari u njegovom kraju čitajte na linku iznad, a uz to znajte da je reč o Šveđanima koji su EBM (uz Apoptygmu Berzerk i VNV Nation) preveli u futurepop najviše ostavši u elektronskoj body muzici, pa su zato jedini ovde, iako su mi na toj prvoj kompilaciji, koja me je uvela u badi 2003, bili slabiji.

KD Lang - Wash Me Clean (
Ingénue, 1992)
I dream of spring, Aleluja (Lenarde Koen) bile su u eksel dokumentu da budu ovde, ali onda sam je slsk-ovao samo prema inicijalima i prezimenu da vidim jesam li neku zaboravio, i ispostavilo se da sam baš ovu. Peščanik, koji ju je puštao tako odgovarajuću, pamtim. Taj glas, to lezbejstvo, what else is there?

Ken Stringfellow - Reveal Love (Touched, 2001)
Posie kome prošlost u bendu The Posies nije smetala mini-turneji po Srbiji, kada je obišao gradove reda veličine Jagodine (naravno, ne i nju, što mi nije smetalo da iznova i iznova otkrivam ljubav na radiju). Big star transponovan tri dekade (3D KADE, naslov moje knjige za 30. rođ), power pop u svom najfinijem. 

Pale Saints - Hunted (In Ribbons, 1992)
4AD, možda je dovoljno samo to napisati. Dilaverov odgovor na I Follow You Melody’s Echo Chamber.

Galaxie 500 - Decomposing Trees (
On Fire, 1989)
Naomi i Dejmon (iz benda Damon & Naomi, iz benda G500) možda dekomponuju drva, ali komponuju uzvišeni dream pop, izveden i u Beogradu pre pet-šest godina, ali imao sam pametnija posla te 2007/8.
 
The Cramps - Garbageman (
File Under Sacred Music—Early Singles 1978-1981, 1979)
Da mi ne bi kraljice kamenog doba, Džošue Homija, i da ga ne bi umesto Džarvisa Kokera na radiju BBC 6, sad biste ovde slušali zujanje Human Fly, ali to je čak i Nuvel vag provalio, a oni nastupaju večeras u Nišu. Bez obzira na to što sam još pre nepunih 11 godina pazario diskove Krempsa na berzi ispred SKC-a, koji su ionako odmah otišli na poklon. Ipak sam kao mali (proročki) maštao da budem đubretar - vozač kamiona.

Tiger Army - Forever Fades Away (
Music from Regions Beyond, 2007)
Sajkobili, sajko ostali, da nikad ne izbledimo. Po cenu tetoviranja baš celog tela, jer frizuru smo već imali.

Cousteau - Heavy Weather (
Sirena, 2002)
Italijani nezasluženo skrajnuti, ali kao i kod brojnih takvih, posebnost što ste vi čuli za njih je utoliko veća.

Calexico - Two Silver Trees (
Carried To Dust, 2008)
Šta da kažem što već nisam rekao pišući o ovom dragulju koji nas je pre desetak dana obasjao crvenom. EDIT: All Systems Red bila tu.

Hauschka - Radar (Michael Mayer Mix) (
Salon Des Amateurs Remix EPs 1 & 2, 2012)
Da su svi folkeri kao što je Folker Bretelman, preparirali bi klavir u novosadskom studiju M; MMM, radar.

Lana Del Rey - Dark Paradise (Parov Stelar Remix) (
2013)
Lamu, moram da priznam, skidam pesmu po pesmu, remiks po remiks, po remiks po remiks, gledam koncert po koncert po Utisak nedelje, tamo slušam ove stihove dok se javljaju gledaoci (neću valjda njih da slušam), a onda ih guglam (gledaoce, neću valjda stihove) da nađem pesmu koja će s ovog mesta skinuti Plavi džins u otkidajućem Gezafelštajn remiksu. Elektrana ga je ugostila, ja ga propustio i ovde.

Slovenska nekropola - Gradoslovar (
Anarhotektura, 1997)
Bela Lugoši nije mrtav, Bauhaus se zidao i u varšavskoj diviziji zadovoljstva kragujevačkog novembra 2005. Mizar je nastupao, mi se skupili kod basiste i ideje mračilje Nekropole, bi to baš dert pred cert.

The Church - Metropolis (
Gold Afternoon Fix, 1990)
I’m so involved with everything you do. Mislim, kad tako glasi već drugi stih ove pesme velike kao metropola koja to jeste, onda sam ja vernik australijske neopsihodelične crkve pod mlečnim putem.

Anne Clark & Martyn Bates - Departure of the Prodigal Son (
Just After Sunset, 1998)
Troum znate, te poznajete i Martina Bejtsa, a En Klark (ne Eni iz crkve sv. Vinsenta), spavalicu u metropoli naše tame, ovde čujemo kako recituje stihove Rajner Marije Rilkea o odlasku bludnog sina Rembrantu.

Eyeless In Gaza - Keynote Inertia (
Caught In Flux, 1981)
U Gazi se još bezočno gazi, okolo je inertno, a kako ne bi bilo kad je na njihove koncerte dolazilo samo po sedamdesetak ljudi, kao na Jarbole u Jagodini. Ali, i to je ponekad dovoljno da se dva para upare, na šest meseci ili godina, pa je tako značaj ovog benda nesrazmerno čujniji. Imaju bar tri i po slušaoca u Jagodini.

Emperor - In the Wordless Chamber (
Prometheus: The Discipline of Fire & Demise, 2001)
Trym, Samoth i Ihsahn norveški su blekmetalci, ali i mnogo više od toga, posebno ovaj poslednji, prvi u grupi. Grupi koja se posle ovog albuma raspala, što je dokaz pameti koja ih je sve vreme razlikovala od drugih. Ihsahn je sa ženom i solo nastavio dalje, ispostaviće se ne baš mnogo dalje od ovog kultnog benda, ali bar je umeo da ga rasformira pre nego što postane sopstvena parodija. Album sam kupio u Solunu 2002, poslednjeg dana maturske ekskurzije, i to sam malo pozajmio da bi mi sad stajao na stolu.
 
HAERTS - All the Days (
2013)
Mislim da im debi album još uvek nije izašao, ali i ne mora, ovaj denshol sint džem sadrži više voća nego mnogi albumi. Toliko koncentrovana supstanca nije skoro čuta, a opet, toliko izbegnuta otužnost. Tema koja viralno guta kao vrtlog, ritam koji izvlači iz najcentripetalnijeg vira i za ruku vodi na plesni podijum.

Kate Boy - NORTHERN LIGHTS (
EP, 2012)
Šveđani alhemičari, sve što dotaknu pretvaraju u zlato, kako peva ova dama dečak. To jest, ne znam da li sve, pošto sam samo ovo čuo, i to tek pre desetak dana (FALA Fridomu!), ali Severna svetla su pretvorili, nazvavši ipi kao sunarodnici im Covenant sjajan album pre desetak godina. Sjajnost, izgleda, dolazi uz naziv, jer joj je bezobrazna zaraznost ovog sinta sinonimna. Tihi vrisak se, ipak, glasnije čuje, dama peva kao sunarodnice joj KDA & Karin Park, i u tročlanoj muškoj pratnji, bez mog znanja, nastupa na prošlom Egzitu (Pičforku mu je to najbliži prilaz). Kristalne kaštele sam isto tako počeo da slušam posle.

Bel Canto - Dewy Field (
Birds of Passage, 1989)
Norvežani lepog pevanja, rosnih polja, jagodinskih garaža i ptica pasaža. Dobio ih pre Kraftwerka 2005.

Dead Can Dance - Amnesia (radio edit) (
Anastasis, 2012)
Australijanci britanskog nastanjenja svakako imaju kompozicije većeg antologijskog značaja, ali prošlogodišnji povratak sigurno se ne bi desio da Brendan & Lisa ne misle da je dovoljno dobra.

Petrol - Sve jedno je (
Nezgodno vreme, opasni dani, 2008)
Peščanik je između dva svoja sagovornika pustio ovu stvar, što ne čudi s obzirom na naslov ovog albuma. Egzitova kampanja izlaska na tadašnje izbore podrazumevala je i njihov nastup, nedavno saznajem. To bi verovatno bio razlog da tada samo preslušam album, kao što svejedno jesam donedavno ostao na tom jednom slušanju. Piknik sam mešao s njima, to je bio razlog protiv slušanja, Banana rejv remiks ove trake – razlog za, i oni su se međusobno potirali, pa sam 5rol počeo da slušam kad su se raspali početkom (80) proleća, izdavanjem drugog, gotivnog albuma. Egzit ih je, vidim, gostio 2011, kad sam volontirao, i vrlo verovatno još koji put kad sam bio tamo, ali ništa ja to. Una me je, zato, upoznala s Ilijom (sada I u Ti)…

Poolside - Harvest Moon (Neil Young cover) (
Poolside Margarita, 2011)
… te smo nazdravili dunjevačom i skadarlijskom picom uz ovu divnu obradu, koja je s liste izmestila prepev ove divne pesme kojim Kasandra Vilson učestvuje u muzici za lepi film Moje noći borovnice.

Skinny Puppy - Smothered Hope (
Remission, 1984)
Prva pesma prvog albuma kanadskih industrijalaca zatvara ovu kompilaciju i zatvorila je njihov nastup na Sigetu 15. 8. 2005, jer je sva slatka krv kojom smo prskani bila potrošena, a i vredi ugušiti nerealnu nadu.
download
BONUS Šefild, Jugoslavija, sve(t): nisam mogao da vam ne dam na slušanje stvari koje su, najčešće iz nemuzičkih razloga, litnule s liste, nadam se na nema ljutnje; ako se urednici ipak ljute, neka znaju da je 50 boljih pesama već otpalo zbog našeg dvomesečnog vučenja! :)
Choir of Young Believers - Hollow Talk (This Is for the White in Your Eyes, 2008; Bron/Broen OST)
Wolves in the Throne Room - Vastness and Sorrow (
Two Hunters, 2007)
Scott Walker - Jesse (
The Drift, 2006)
Jessie Ware - Night Light (
Devotion, 2012)
Röyksopp - What Else Is There? (Trentemøller Remix) (
The Trentemøller Chronicles [Disc 2], 2007)
Leæther Strip - Khomeini (
The Pleasure of Penetration, 1990)
Anita Lane - The World's a Girl (
Dirty Pearl, 1995)
Ika - Bubble (
VA Jutro će promeniti sve, 2007)
Tricky - Nothing's Changed (
False Idols, 2013)
Damien Rice - Cold Water (
O, 2003)
Rundek Cargo Trio - Znak (
Plavi avion, 2010)
Marika Hackman - Marble House (The Knife cover) (
Free covers EP, 2013)
Devine & Statton - Bizarre Love Triangle (New Order cover) (
The Prince of Wales, 1989)
Prefab Sprout - Cornfield Ablaze (
The Gunman and Other Stories, 2001)
65daysofstatic - Crash Tactics (
We Were Exploding Anyway, 2010)
Clock DVA - Velvet Realm (
Buried Dreams, 1989)
Cabaret Voltaire - Why Kill Time (When You Can Kill Yourself) (
The Crackdown, 1983)
Rational Youth - Dancing On the Berlin Wall (
Cold War Night Life, 1982)
Type O Negative - Everything Dies (
World Coming Down, 1999)
Amon Tobin - Angel of Theft (Slayer coveremix) (
Rarities, 2012)
Boards of Canada - Dayvan Cowboy (
Trans Canada Highway, 2006; 100 % Pamučna sintetika, 2007)
Šarlo Akrobata - Ona se budi (
VA Paket aranžman, 1981)
Karneval - Dvoje (
Movies, 2012)
Gossip - Move In the Right Direction (
A Joyful Noise, 2012)
Frans Bak - Forbrydelsen 088 (End Credits Theme) (
OST, 2007)
downloadbonus
*primarno objavljeno na http://www.dirtysouth.me/2013/08/dirty-south-500-vol-12/

Нема коментара: