среда, септембар 06, 2017

Osma 100 % Pamučna sintetika, 6. 9. '07; Apsolut radio


Tema kojom ćemo se večeras baviti je Jelen pivo Live muzički festival, koji će se sutra i prekosutra, 7. i 8. septembra (2007), održati na Kalemegdanu, u Donjem Gradu. No, krenimo redom – festival otvaraju u 16 sati demo bendovi: Manisent i mentalnost, Slaptrap i Dž dž; sledi Marčelo u 17, a Dado Topić & Time u 18 časova, da bi u 20 svoj nastup otpočeo Gary Moore. Nakon rasprodate prolećne turneje po Velikoj Britaniji povodom izlaska novog albuma Close as you get, legendarni bluz gitarista stiže u Beograd. Početak njegove karijere obeležile su grupe Thin Lizzy, Colosseum II i Skid Row. Solo karijeru, Gary Moore je započeo 1973. albumom Grinding Stone i nakon nekoliko rokenrol albuma, početkom devedesetih, vratio se bluzu albumom Still Got the Blues koji je postigao ogroman uspeh. Do sada je objavio trideset solo albuma a poštovaoci slavnog bluz gitariste kažu da je i dalje u formi kao na početku karijere. Pripremite se za režući bluz irskog gitariste uz Enough of the Blues koji ćemo upravo čuti.
Posle Gerija, u 21.30 nastupa Hladno pivo, ako nije nastupilo i pre; Obojeni program svakako nije, nego će u 22.30. Jedan od najvitalnijih rok sastava u Srbiji, osnovan je početkom osamdesetih godina u Novom Sadu. Vrlo brzo postali su aktivni učesnik žive scene koju su osim njih tada činile grupe Boye, La Strada, Luna i Grad. Prvi album Najvažnije je biti zdrav je objavljen tek 1990. Bend se 1993. (posle Discipline Kitschme 1990) pojavio na MTV-ju u emisiji 120 minutes, a nešto kasnije je imao čast da bude prezentiran od strane pominjanog pokojnog kolege, Džona Pila, u njegovim radio emisijama i na njegovim plejlistama. Iza sebe imaju sedam studijskih albuma, poslednje izdanje Da li je to čovek ili je mašina je snimljeno u Holandiji, i objavljeno jula 2005. za izdavačku kuću URBANS. Jedini član iz originalne postave benda je Kebra - glavni vokal i autor angažovanih tekstova unikatne poetike, koji je objavio i nekoliko knjiga poezije. Njegov glas i osoben način pevanja zaštitni su znak ovog benda čija se muzika može najkraće opisati kao alternativni rok s jakim gruvom. Proverite.
Mančesterski sastav Happy Mondays je, nakon četrnaest godina, ovog leta izdao novi album: Uncle Dysfunktional. Neprilagođeni, kreativni, ludo zabavni, autodestruktivni, iščašeni... takoreći ,,24 hour party people’’. Pitanje je kako su uopšte preživeli. Hepi mandejs su nestali s muzičke scene, a nekoliko okupljanja, par svirki, jedan album koji bi svi radije da zaborave, pobeda Beza, perkusioniste i igrača Mandejsa, u britanskom VIP Velikom bratu, učinili su samo da ne iščile baš u potpunosti iz našeg sećanja. Britanski kritičari su, čini se, s pravim olakšanjem dočekali ovaj povratnički album: on je svež, a opet u prepoznatljivom duhu Mandejsa. A kako zvuče uživo novi i stari hitovi jednog od bendova čija je muzika nezaobilazni deo svake dobre žurke, publika Jelen pivo Live festivala imaće priliku da proveri već 7. septembra (2007), tačno u ponoć; nije album Vampira, to je već 8. septembar. Dotad, Playground Superstar.
Darkwood Dub je u svoj izraz involvirao gotovo sve žanrove popularne muzike: od B. B. Kinga do Adam F-a, od sirovog noise-roka do dobro producirane kolaboracije gitara i drum’n’bass-a. Metaforički i koncizni tekstovi pevača Dejana Vučetića Vuče mantre su koje daju specifičnu dimenziju njihovoj muzici. Uz Darkwood Dub se i pleše i razmišlja. Grupa je osnovana početkom 1988. godine. Inspiraciju za ime nalaze u strip-junaku Zagoru koji je živeo u šumi Darkwood. Pre objavljivanja prvog albuma, snimili su muziku za omnibus film Paket aranžman, a takođe izlazi knjiga U vozu za Diznilend, koja sadrži tekstove njihovih pesama. Prvi album Paramparčad se pojavljuje 1993. godine. Pored ovog izdanja objavili su još i albume: U nedogled, Trainspotting (muzika za istoimenu pozorišnu predstavu), Elektropionir, Život počinje u 30-oj, O danima, a do njihovog nastupa sat i 40 minuta posle ponoći 7. septembra (2007), slušamo stvar koja se našla na drugom delu Belgrade coffee shop kompilacije, Steppin’ Out.
Drugi dan Jelen pivo festivala, 8. septembar (2007), počeće nastupima bendova s kompilacije nove srpske scene, Jutro će promeniti sve, izašle ove godine. Tačnije, u 16 sati će nastupiti jedan od mojih favorita, Mothership Orchestra (slušamo stvar s pomenute kompilacije, Then She Kissed Him); sledi Iskaz (koji nećemo čuti, nema ga na kompilaciji), a onda ponovo bend s kompilacije, Štuka, numera koja novi naziv Lord. Za kraj ovog bloka, Repetitor, beogradski bend nastao krajem 2005. jednostavno i energično Ja s kompilacije, a na festivalu od 17.30.
Specijalno okupljeni za nastup na Jelen pivo Live festivalu, kao i za prošlogodišnji Egzit kad sam ih gledao, Plejboj će podsetiti publiku na nezaboravne hitove kao što su "Grizi metak", "Skidam se", "Koliko", "Zajedno", "Znaj", "Super Star", od kojih nijedan nećemo čuti, već stvar Plejboj. Jedinstvena prilika da publika, 8. septembra (2007) u 18.20, počne da se uverava zašto bend nosi epitet jednog od najboljih sastava devedesetih godina.
Sledi Let 3 u 19.30, a zatim onaj zbog koga prevashodno idem drugog dana, Ian Brown.
Kakve veze ima što Ja želim da budem obožavan, kako smo upravo čuli, s njim? Nikakve, osim što je nekadašnji frontmen The Stone Roses, legendarnog benda koji je definisao britansku pop scenu kasnih 80ih i ranih 90ih godina. Autori i uredništvo popularnog muzičkog magazina NME proglasili su debitantski album The Stones Roses iz 1989. najboljim albumom svih vremena. Nakon razlaza mitske grupe, koja je obeležila život cele jedne generacije i inspirisala nastanak sijaset čuvenih rok bendova a potom sagorela na vrhuncu slave, Ian Brown je u stilu pravog žilavog rokera s uspehom nastavio solo karijeru i istraživanje muzike. Izlazak novog, petog po redu Braunovog solo albuma 'The world is yours' zakazan je za 24. septembar, nakon čega će uslediti, već rasprodata, 22 koncerta britanske turneje. Pre svih njih, koncert u Beogradu 8. septembra (2007) u 20.30, a pre toga Time is My Everything, the Sweet Fantastic i Kiss Ya Lips (No ID) s njegovog zasad poslednjeg albuma Solarized, na talasima Apsolut radija, 107,4.
Partibrejkersi su partibrejkeri u 22 časa, a Darko Rundek i slovenačka grupa Laibach su takođe učesnici drugog dana festivala Jelen pivo Live, 8. septembra (2007). Darko Rundek će obradovati sve prisutne setom bržih pesama benda u kom je započeo svoju karijeru, Haustor, kao uostalom i dva puta kada sam ga gledao na Egzitu. S Cargo orkestrom nalazi se na turneji po Evropi, a u Beograd stiže iz Italije neposredno pred svoj nastup u 23.30. Laibach je pak objavio novi album „Volk“ u oktobru 2006. godine. Album predstavlja kolekciju interpretacija nacionalnih himni, uključujući i transnacionalnu njihove utopijske NSK države, ustanovljene 1984. godine. Svaka pesma na albumu inspirisana je i bazirana na državnim i nacionalnim himnama najvećih svetskih zemalja. Dolaze u punom sastavu, s kompletnom audio-vizuelnom produkcijom koju koriste prilikom nastupa, u čiju efektnost sam imao prilike da se uverim početkom godine u Nišu, kao i pre nekoliko godina u Beogradu; u Beogradu ponovo, sat i 20 minuta posle ponoći. Ulaznice za festival prodaju se po ceni od 1.200 dinara za dnevnu kartu, odnosno 2.000 dinara za komplet. Slušamo Rundeka i U-Bahn, a zatim Lajbah i Angliju.
Čast da zatvori festival i našu emisiju pripala je Disciplini kičme, verovatno najoriginalnijem i najuticajnijem aktivnom bendu na srpskoj sceni, ali i šire, na celom ex yu prostoru. Nastao je 1981, nakon raspada najbitnijeg novotalasnog sastava - Šarla Akrobate. Jezgro grupe je autor, basista i pevač Koja. Izraz heavy bass blues najtačnije opisuje muziku koju sviraju - ultimativno i energično tretiranje basa koji je u savršenoj simbiozi s jednostavnim i upečatljivim tekstovima i snažnim bubnjem. Osnovnu postavu benda su od samog početka činili samo bas i bubanj, često obogaćeni trubom i ženskim vokalom. U današnjoj postavi grupe Disciplin A Kitschme, čiji je nastup s Exit festivala 05 objavljen na DVD izdanju Uživo s Egzita, za razliku od onog 2002. kome sam prisustvovao, nalaze se, osim Koje, bubnjar Buca i pevačica Manja. Ovogodišnji album Kada kažeš muzika, na šta tačno misliš, reci mi? je prvo izdanje grupe otpevano na srpskom jeziku posle 16 godina, i posedujem ga na raskošnom originalu, kao i DVD. Pre nekih mesec i po dana, sit sam se izigrao na besplatnom koncertu u centru Paraćina, promociji pomenutog albuma. Neko mora to da spreči.

Нема коментара: