понедељак, мај 20, 2013

Dirty South 500 Vol. 6

folderSvi mi koji smo ostali kod kuće da prvi čujemo šesti deo petsto pesama pre suicida, jer su odlasci na ušća demode. There's only one way to soothe my/yr soul, # 126-150
Soap&Skin - Sugarbread (Sugarbread EP, 2013)
Austrijanka Anja (volim te! Goblin) pokazuje da su 23 godine sasvim dovoljne za dobar mrak, ako imaš pravilne crte lica, lepu kožu i intimo sapun (ako nemaš). Mračili smo mi i s manje, a verujem da je i ona.

CHELSEA WOLFE - I LET LOVE IN (Nick Cave & the Bad Seeds cover) (
Demo, 20XX)
Juče sam fejvovao tvit koji kaže da ova death-industrial diva (takve najviše/jedino(?) volim) uskoro nastupa u Sankt Peterburgu. Stanite, ne preskačite je, siguran sam da će viknuti Free Pussy Riot.

Vår - Brodermordet (
At War for Youth 7", 2012)
Vårljivo leto ’12, Petar Cvetković proveo je i u Kopenhagenu, odakle je ovaj koldvejv gej-kvartet (gejvejv). Voleo ih je i pre (no homo), ali po povratku nije imao druge nego da ih voli još više s obzirom na obilazak.

Yann Tiersen - The Gutter (
Skyline, 2011)
Ovo nije ona verzija koju sam slušao penjući se Bulevarom oslobođenja na Vračar, praveći se da nisam poranio jedno četiri godine u barselonsku Ramblu, nego da je baš meni među slučajnim prolaznicima sviraju 2012, ali je jedna od najboljih pesama ikada, a čak nisam siguran je li izvedena na Kolarcu. Oluk.

Zola Jesus - Diamonds (Rihanna cover) (
Sacred Bones present: Todo Muere Vol. 3, 20. 4. 2013)
Sve umire, sugeriše nam naslov već trećeg dela kompilacije koju moja omiljena izdavačka kuća izdaje za Record Store Day, ali njih dve, obrađena i obrađivačica, dijamantima su se izborile za večnost. Manifest destiny nije na listi zbog ove obrade, nije je izvela u Zagrebu, ali izvešće je, valjda, najesen u Rejkjaviku.

The Holydrug Couple - Je T'aime Non Plus (Jane Birkin & Serge Gainsbourg cover) (
Todo Muere 3, 2013)
Čileance Föllakzoid preferiram u psiho-kraut-spejs partiji preferansa koju igram s njima i ovima, isto tamošnjima, koji su, obradivši istorijski duet, kaširali preferirane, bolje rezonirajući s karakterom liste. Eto me najesen u Solunu ako ne stignem jagodinskim vozom na Island. Uz zaposlenje+razumevanje direktora.

Fugazi - Blueprint (
Repeater, 1990)
Biću iskren, nije da inače nisam: Evens, the, bend koji Mr. Dischord tvori sa svojom suprugom, moja je šolja čaja, jer sam pretežno čovek svog vremena. Dilaver je još onda imao ispisane nazive benda i albuma oko zvonceta (znate li bolje mesto da piše repeater?), KDA (vidi idući bend) citira neke stihove ove pesme (čuj iduću stvar), što su za mene nesporne reference, a i kultni potencijal ove instance je nedvosmisleniji.

The Knife - Raging Lung (
Shaking the Habitual, 9. 4. 2013)
And that's when it hurts, when you see the difference, it's a raging lung, and a difference, what a difference, a little difference would make. To su ti stihovi koje kvotuje KDA, a brat joj, jemčim, razume, pošto se žali da obično ne razume o čemu ona to peva (zato ne pevam, dovoljno što nerazumno pišem), jer je od njega i pokupila literaturu prepisavši bibliografiju njegovih ženskih studija. Ja samo mogu da potvrdim da je Full of Fire singl god, da se neizmerno radujem kad u spotu prepoznam stokholmske ulice kojima sam vozio bajs, ali da mi je tribalni ritam pobesnelih pluća prvi privukao pažnju prilikom premijernog preslušavanja; a tek kad onako otpeva ovakav refren, postaje jasno zašto mi Zola više nije omiljena. Karin je voli, vodila ju je na turneju kao Fever Ray, a izgleda da voli i Srbe, s obzirom na ф u the Kniфe i pominjanje lutrije geografije u ovoj pesmi, pa mi recite da podtekst toga nije Косово је Србија. I recite mi da ovaj leptir, baš s ove fotke, nije onaj evrovizijski od sinoć (za Norvežanku sam glasao, ipak).

David Bowie - Heroes (
Heroes, 1977)
Mi deca sa stanice Zoo (koju je opevao i Jootoo) knjiga je koja mi je preventivno uzeta iz biblioteke krajem osnovnjaka. Kristijana F, čija je to autobiografija, imala je ovu ploču i išla na njegov koncert (ne sećam se da li baš u diskoteku Sound, u koju su inače izlazili; verovatno ne, već tad je bio veliki DB), a Ema Votson i “Kevin”, u The perks of being a wallflower, ne znaju u autu ko peva, ali im se dopada. Takav sam ja bio krajem veka, u međuvremenu sam čak pronašao jednu baš Kristijaninu pesmu na kompilaciji Berlin 80, ali ona, osim posvećene signifikantnosti, ipak ne narasta do antologijske svevremenosti Heroja.

Cat Power w/ Iggy Pop - Nothin But Time (
Sun, 2012)
Trideset pet godina kasnije (ništa sem vremena), Čen Maršal poželela je da snimi rimejk Heroja, koji jasno referira ali i dalje nije obrada, sa samim Dejvidom, ali izjalovilo se u korist pank popa Igija. Petru je drago da jeste, jer je postojala makar mala nada da će bicikliranje u funhouse Grena Lund ishoditi izvođenjem blajhane i ostrigane mačje snage na scenu. To se nije desilo, ali ipak mi je draže što duet ima ove činioce.

Trust - Sulk (Single Edit) (
Arts & Crafts Sampler Vol. 8, 2012)
Maya Austra i kanadski hipster, koji uistinu ima glas kao moj imenjak Heppner (Wolfsheim notirajte ne bude li mesta ni za njih), takođe uskoro nastupaju u Sankt Peterburgu (sada u Sacred Bones dresovima podrazumevanog natpisa Free Pussy Riot), ali sveži sintpop stare škole nadasve je samodovoljan. Tanz.

Tiamat - Thunder and Lightning (
The Scarred People, 2012)
Ogrebani, ne uplašeni švedski ljudi (mada je ćelavi vanzemljak van zemlje, kod solunske cure (znam sve tračeve)) svakako imaju značajnijih pesama (videti folder gimnazijski gotik) od ove stadionski zarazne, koja je bila namenjena pevačevom sajd-projektu Lucyfire, u kojoj se čak i ne pominje a girl from Serbia kao u jednoj drugoj albumskoj, ali izostala je kompilacija najboljih pesama 2012, pa ih zato sada forsiram.

The 69 Eyes - The Chair (Live) (
Helsinki Vampires, 2003)
Helsinški vampiri (iz odbora za ljudska prava) ugrizli su me na 1. Egzitu, kada sam kupio neki italijanski časopis s CD-om na kom je bila upravo ova stvar, doduše studijska verzija. Kad su i lično došli na đavu, ja nisam, pa sam im krenuo u grad da ih tražim, a oni našli da album snimaju u Stokholmu, gde ih ne videh.

Katatonia - The Racing Heart (
Dead End Kings, 2012)
Evidentno je da, kao i zemljaci im Švedi odmalopre (ni jedne, ni druge, ni Opeth nemaju u stok-pabu), imaju značajnijih pesama (videti isti onaj folder), ali i ova je dovoljno dobra i sigurno bi bila izvedena u Budimpešti 2005.

Shining - For My Demons (Katatonia cover) (
Lots of Girls Gonna Get Hurt EP, 2012)
Depresivni suicidni blek metal kome je od koncertne seče ostao katatonični nemetal. Onaj plemeniti.

H. I. M. When Love and Death Embrace (Live At Finnvox Studios) (
Tears on Tape, 2013)
His Infernal Majesty, ako ste se pitali šta znači. U prvom redu, ako ste se pitali gde sam bio probivši se kroz masu 2006. Tezgaroška verzija, jer nemam kako da prebacim njihov prvi album s originalne kasete.

Anathema - Alternative 4 (
Alternative 4, 1998)
Imao sam kako da prebacim ovu pesmu s originalnog poklon-diska. Posveta se, očekivano, nalazi na stranici stihova Lost control, i iako sam zbog toga i izbegavanja singlova i naslovnih numera hteo da ubacim baš nju, ipak je ova autohtona vrsta, kakvih nema mnogo u metalu. Liverpul ima nove Bube, a ja sam imao sagovornika u Denijevom blizancu Viniju Kavani, posle njihovog peštanskog nastupa te 2006.

Hope Sandoval & the Warm Inventions - Clear Day (
Bavarian Fruit Bread, 2001)
Sioran, kao ni ja, ne voli baš vedre dane, osim otpevane mazznim nadanim snom toplih izumitelja srca.

Bitipatibi - Strela (
Lešnici divlji, 14. 2. 2013)
Uni bi pa joj bi da mi svoj debi pokloni, pa su tako, šest dana po objavljivanju, lešnici završili u mom poštanskom sandučetu. Odonda spavam uz njih. U početku bih zaspao pre pretposlednje strele, ali s porastom temperature, dešava se i da ih dvaput obrnem pre nego što zaspim. Na sreću i tugu. Strela u srcu zbilja sve pokreće. Naizgled krvareća i brutalna, a u stvari tako dostojna metafora ove dečje pesnice.

Lush - Desire Lines (
Split, 1994)
4ad nekako dođe kao prirodno okruženje da opkoli strelicu. Album nije split, niti je splitski; tako se zove.

Depeche Mode - Freelove (
Exciter, 2001)
Rembo kaže da niko nije ozbiljan u sedamnaestoj. U sedamnaestoj možda i nisam bio, ali kad sam za 17. rođendan 2002. dobio ovaj naručeni poklon CD, svakako sam postao. I na koncert ne otišao. A pre četiri godine smo čak i karte kupili, ali kad ti se ne da, a ovde si samo da bi pružio slobodnu ljubav… Z. Panović kaže da s ovog albuma valja samo Dream on. Samo sanjaj, glavni uredniče, ja disk bio naručio zbog ove.

K. K. N. Majka nam je noć (
Manifest, 2011)
Uroš ih ne voli jer nije čuo ovu, jedan komentator me na ovom sajtu hejtuje jer su mi se našli na listi ‘11.

Kinovia - Dorothea (
Knjiga Pelinova, 2007/8)
Neofolk na srpskom, neki od najlepših stihova srpskog jezika; jagodinskih bardova, svakako. Čast je čuti.

Veljanov - Fly Away (
The Sweet Life, 2001)
Alexander je osamdesetih prošao kroz makedonska vrata javivši se na oglas Nemca Ernsta Horna, kojim je ovaj tražio pevača sklonog eksperimentisanju. Crnotalasna istorija (postoji li druga?) tako je dobila Deine Lakaien. Into my arms sam čuo (i video) u sedmom polugođu srednjaka, ali i onoliko puta otad, pa sam sad dohvatio ovu koja mi je pri ruci, a jako je volim. Njen lakej-oglašivač, nadam se, neće mi zameriti.

Anastasia - Passover (
Before the Rain OST, 1995)
Premin na red dolazi taman kad sam se umorio. Takvi smo bili i tokom devet dana pomenutog 1. Egzita, ali kad smo naišli pred glavnu binu s koje se začulo како кедар разгранат a ono drvo zdesna simuliralo isti, desio se preokret, pravi početak mene s ove liste i start veka, iako je pesma izašla šest godina ranije. Pre kiše je jedan od mojih omiljenih filmova, verovatno omiljeni iz bivše YU. Nedavno preminuli američki kritičar, čije ime sam nažalost zaboravio (pitajte Alekseja Kišjuhasa), visoko kotira isti na svojoj bitnoj listi. Goran Trajkoski ime je koje ne zaboravljam, koje peva ove stihove i komponuje ovu uzvišenu umetnost. I nije trgovac, kako odgovara dok mi u Skoplju uz pivo poklanja potpisani Nokturnal avgusta 2010. Hvala! Veljanov (da, ovaj prethodni) ga je zato i vodio na svoju nemačku turneju, a stiže i da komponuje za pozorišne predstave i Bioskopiju, svoj novi sastav s Elenom Hristovom, koju slušaoci Baklave dobro znaju.
download                                                                                                                                                                                                                           << Prethodnih 25
*sinoć objavljeno na http://www.dirtysouth.me/2013/05/dirty-south-500-vol-6/

Нема коментара: