уторак, мај 01, 2018

Slobodna zona: Gimnazija Jagodina; 10, 12. i 13. maj

Filmski festival Slobodna zona ponovo kreće na svoju Turneju po gradovima u Srbiji.

Sa zadovoljstvom vas obaveštavamo da će pet najboljih filmova 13. festivalskog programa, održanog od 1. do 6. novembra 2017. u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, po izboru publike i selektora festivala, biti prikazano i u ostalim gradovima Srbije, u saradnji s lokalnim nevladinim organizacijama i kulturnim centrima, te jagodinskom Gimnazijom.

Ovom prilikom vas pozivamo u gimnaziju "Svetozar Marković", jednu od stanica 12. Turneje Slobodne zone, 10, 12. i 13. maja.

Predvodnik ovogodišnjeg izbora, koji će sredinom maja obići i Jagodinu, jeste prvi prikazani film na novembarskom festivalu u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. U pitanju je dokumentarac "Dan oslobođenja" (10. maj, 21 č), koji prikazuje čuveni kontroverzni nastup rok grupe Laibach u Severnoj Koreji, poslednjoj komunističkoj “diktaturi” sveta.
Sledi film koji je postao hit evropskih festivala 2017, a na Slobodnoj zoni osvojio Nagradu publike, dokumentarac "Čavela" (12. maj, 18 č), o ljubavnici Fride Kalo i večitoj inspiraciji Pedra Almodovara, na Berlinalu zapamćen po višeminutnim ovacijama posle filma.
Treće ostvarenje na Turneji Slobodne zone je igrani film "Ćambra" (12. maj, 20 č), koji je na Festivalu u Kanu osvojio Europa Cinemas Label Award. Ovaj uzbudljivi film prati 14-godišnjaka koji živi u maloj romskoj zajednici i čija avantura počinje nakon što mu brat nestane.
Publika u Jagodini ima priliku da pogleda i igrani film "Crveni pas: pravi plavi" (13. maj, 18 č), o prijateljstvu i avanturi dečaka i olinjalog psa koji postaje australijska legenda.
Peti film na Turneji je takođe dokumentarni, "500 godina" (13. maj, 20 č), i prikazuje epsku priču koja je dovela Gvatemalu do odlučujuće tačke u njenoj istoriji. Film je rađen iz perspektive većinske starosedelačke populacije Maja prikazujući teškoće s kojima se borba za pravdu suočava.

Više detalja o filmovima možete naći na sajtu Slobodne zone. Projekcije su besplatne.

Нема коментара: