среда, октобар 02, 2013

I. Duni - probe svaki dan, ljubav svaki čas

Moj sagovornik je Ilija Duni (levo), gitara, glas i sint-bas sastava Ti. O ovom psihodeličnom pop duu, Ilijinom prethodnom triju Petrol, kao i o svakodnevici i planovima za blisku budućnost, čitajte u nastavku.
Ilija, želim ti dobro jutro (u svako doba dana). Da ti želim dobra jutra, vaš drugi singl koji je bio nekoliko nedelja na listi emisije Jelen top 10, u jednom od poslednjih njenih izdanja pojavio se u spotovskoj verziji (prethodno je bio izveden uživo u studiju), a čitam da je reč o kadrovima iz filma Rastka Petrovića Dosta dobra lamperija. Otkud Ti u tom filmu i ko je još na saundtreku?

Nisam znao da su na Jelen top 10 pustili spot, to je lepo, mislio sam da nam je ovo bila poslednja nedelja na listi. Naš drug Rastko Petrović snimio je svoj diplomski film Dosta dobra lamperija u mom stanu. Dok su tekle pripreme za film, Trajče i ja smo imali redovne probe. Rastku je tokom jedne od njih zapala za uvo pesma Da ti želim dobra jutra, a i ja sam, znajući scenario, bio siguran da bi se ta pesma odlično uklopila u film. Na saundtreku se nalaze još i Zgrade grupe Bitipatibi i Bikini sa žutim tačkicama Ljiljane Petrović.

Koliko dana je pesma s istoimenog EP-ja (besplatno dostupnog na http://www.grupati.bandcamp.com) koja nas je ovog proleća osvežila, a posebno dobre reakcije bile su na video-spot snimljen u tvojoj kuhinji, gde i vežbate. Da li je stvarno padala kiša toga dana a vi se kasno probudili, ili samo tako zvučite?

Nije padala kiša, bio je hladan, ali sunčan dan. Prozor moje kuhinje je okrenut ka jugu, i svetlo koje je dopiralo kroz njega je zadavalo problem snimatelju Aci Pavloviću, što ga je navelo da pronađe rešenje koje je na kraju dalo savršeno svetlo za spot i ujedno odredilo atmosferu našeg izvođenja.

Malobrojni negativni komentari ističu da zvučite „kao onaj naš bend“, a kad ih se pita koji, nemaju odgovor. Znam nekoliko inostranih grupa na čijem ste tragu, ali mahom je reč o muško-ženskim dvojcima, a još dve (naše) melanholične brade stvarno nisam čuo. Koji je to ovdašnji bend koji zvuči kao vi, ima li ga?

Trajče i ja smo se isto pitali kada smo završili melodije za pesme Koliko dana i Da ti želim dobra jutra - na koje pesme nas podsećaju, ali nismo uspeli da se setimo. Onda nam je Aca Pavlić, član redakcije Popboksa, rekao da zvučimo kao Oliver Mandić.

Pričaćemo još o Ti-ju, pričajmo malo o tvom bivšem bendu Petrol. Slušaoci Petrola (ispostavilo se da ih je solidan broj i da su vam i dalje prilično privrženi) prepoznaće da sam pitanje započeo naslovom (svoje omiljene) pesme s vašeg drugog i poslednjeg albuma 80 proleća, objavljenog prvog dana proleća i dostupnog na http://www.petrol.bandcamp.com, takođe besplatno. Zašto ste ustali sa stolica fotografisanih za ovaj, izuzetni omot, i planirate li da ponovo sednete zajedno?
 
Ustali smo zato što smo morali, a šta se mora nije teško, i nikad ne reci nikad.

Nezgodno vreme, opasni dani album izašao je pre pet godina. Da li je to sada nezgodnije i opasnije, ili su razlozi posve lični i, nadam se, otklonjivi? Nit Ti-Petrol je čujna, ali treba nam i takav trio na sceni.

Svako vreme može, iz određene perspektive, da bude nezgodno. Mada sam skoro čitao teoriju koja tvrdi da vreme ne postoji, već samo prostor. Ne zna više čovek šta da misli.

T u Ti bi mogao da bude Trajče, tvoj saborac koji sedi iza elektronskog bubnja. Nedavno sam gledao omnibus Skopje remixed gde sam na odjavnoj špici video da jedan od bendova čija je muzika korišćena za film je White Noise in a White Room. Kako ti zvuče, da li je stvarno reč o vajt nojzu, pošto je to dosta daleko od onoga što Trajče trenutno svira u Ti?

Evo snimka White Noise in a White Room, najbolje proceni sam: http://www.youtube.com/watch?v=8r8H5zvyq3Q

S obzirom na to da ste rodom iz Makedonije (a upoznali ste se u Beogradskom izdavačko grafičkom, trenutno muzičkom zavodu, BIGZ-u), koje su tvoje preferencije u odnosu na tamošnju scenu, stižeš li da pratiš?

Od novih bendova volim The John. Makedonska grupa koja je najviše uticala na mene je Leb i sol, ali isključivo i samo kroz pesme koje peva Vlatko Stefanovski, što je na žalost manji deo njihovog repertoara.

Da li igraš preferans? Šta čitaš, gledaš?

Ne igram preferans, čitam biografiju Artura Rasela, danas sam gledao film Jobs.

Preporuči nam nešto muzički novo, nešto staro a ipak sveže, nešto pozajmljeno na umetnički način, i nešto bluzno kao (novi) Mazzy Star.

Pozajmljeno na umetnički način: http://www.youtube.com/watch?v=i-BznQE6B8U

Sugerisano mi je da te pitam za savet mladim bendovima…

Probe svaki dan, ljubav svaki čas.
Na kraju da kažemo još nešto o grupi Ti. U Nišu vas je ugostio Plastic Sunday, s vama su svirali Obojeni program i Darkvud dab, u istom sastavu nastupili ste i u Kragujevcu, a sve to u okviru akcije Provetravanje, koju organizuje koncertna agencija Odličan hrčak. (Hrčak je objavio i prvi album Petrola.) Reci nam kakvi su vam utisci i koji su vaši dalji koncertni planovi.

U Nišu je bilo odlično, kao i u Kragujevcu, i nadam se da će se akcija Provetravanje nastaviti. Mi se povlačimo u studio gde ćemo snimiti nekoliko novih pesama. Sviramo u Beogradu 9. 11, u klubu Gun sa danskim bendom Efterklang, a potom mala hrvatska turneja - 27, 28, 29. i 30. 11, Zabok, Šibenik, Rijeka i Zagreb.
 
Za kraj još samo jedno kliše pitanje, a ono je: šta bi bila poruka našim čitaocima?

Ne pucajte na glasonošu.

Hvala Ti!


1. intervju koji sam uradio za iSerbia

Нема коментара: