среда, јул 03, 2013

Novi put » Stray Dogg i Engram 5. jula besplatno u Jagodini

http://noviput.rs/slobodno-vreme/stray-dogg-i-engram-5-jula-besplatno-u-jagodini/

Stray Dogg je alternativna rok grupa iz Beograda formirana 2011. Oformio ju je Dušan Strajnić, poznatiji kao Dukat Stray, nakon nekoliko samostalnih izvedbi i solo nastupa. Danas grupu čini šest članova. Osim Dušana, koji je pevač, pisac i kantautor, od osnivanja su u bendu gitarista Marko Ignjatović, pijanistkinja Jelena Damjanović i violinistkinja Ana Janković, da bi se nakon izvesnog vremena ekipi pridružili basista Vlada Milićević i bubnjar Relja Ilić.
Grupa je u prvobitnom sastavu, posle samo nekoliko meseci vežbe i četiri demo snimka, nastupala kao predgrupa bendovima Chinawoman i Scout Niblett. Ovim koncertima sam i prisustvovao 2011, i napisao:
*  Pass Lutalica (jesam li ja jedini uočio spoj Stray Cats & Snoop Dogg, ne samo imenski, i izvedenicu iz prezimena?) i mila pratnja zalutali su u urbano jezgro, tj. ne bi, da je ono stvarno takvo.
*  Ono što nije izostalo jeste vuča magnoli(ni)jske duži iz tačke JJ (da, dvoslovne) (Cale), koju je zabo Wander (Stray) Dogg (ovoga puta u još milijoj pratnji klavira dovučenog [i] da bi divna divlja dama kasnije imala gde da spusti čašu obnavljajućeg vina), u opštu, ali istinitu, tačku PJ, za+malo nadglasanih ljudi. I, još: (S)he said anticipira belog ježa u koga se nekoliko puta pretvara(m)...
*  O novosadskom nastupu uoči Egzita iste godine, na vašu sreću, nisam pisao, iako je zasluživao.
Ubrzo je snimljen i album prvenac, Almost, koji je objavljen kao samizdat. Tematika je bila uglavnom ljubavna. Par meseci posle toga izlazi spot za prvi singl, prema kom album i nosi ime, pesma Almost, a zatim i spot za pesmu Smile, posle čega je bend krenuo na malu regionalnu turneju.
Fire’s Never Wrong donosi ambiciozniju produkciju, ne toliko u izvedbi, koliko u samom konceptu. Nedavno je izašao njihov, četvrti po redu, spot za pesmu Disappear, koji za je svega nekoliko dana imao više od 5.000 pregleda.
Od javnih nastupa, izdvajaju se oni u Domu omladine Beograda, kao i na brojnim festivalima u gradovima širom Srbije i regiona, među kojima su Kragujevac, Novi Sad i Zagreb.
Pored velikog uspeha u Srbiji, među domaćom publikom, bend je primećen i u inostranstvu. Pesma Drunk sa albuma Almost pojavila se na BIRP-ovoj kompilaciji pesama za jul 2011, dok se pesma She said našla na Mercedesovoj kompilaciji neafirmisanih muzičara, koja izlazi jednom u dva meseca.

Kao predgrupa nastupa Engram, post-pank grandž trio (gitara-glas, bas i bubanj) iz „Svetozareva/Sijetla“.

Koncert u klubu Talir počinje u petak u 22 sata, ulaz je slobodan.

(Americana Night turneja po Srbiji, nedavno započeta u Beogradu, nastavlja se sutradan u Kragujevcu.)
 
Petar Cvetković

Нема коментара: